Marc Meijers (DenimX)
EMMA, DenimX, Eurocarbon samenwerking | Marc Meijers
Denim X is een duurzaam bedrijf gevestigd in Maastricht. Wij zijn gespecialiseerd in het upcyclen van textielafval. We zoeken naar nieuwe, functionele manieren om al het textiel dat we weggooien te gebruiken. Van je eigen persoonlijke garderobe tot bedrijfskleding. Is dat nieuwe gebruik altijd vooraf bepaald? We staan nog maar aan het begin van dit hele concept en proces. Zoveel bedrijven zijn zich nog niet eens bewust van de mogelijkheden. Daarom nemen we ze mee op deze reis om ze te laten zien hoeveel je kunt verdienen met textiel.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid? Wij zorgen ervoor dat waardevolle materialen (afval) niet in een verbrandingsoven of op een stortplaats belanden. Dat betekent dat we veel voorzichtiger en praktischer moeten zijn in het gebruik van onze materialen. Alles is eindig. En daar spelen wij een rol in. Om dit goed te doen is veel kennis en kunde nodig. Maar we besparen op milieu-impact, energie en CO2-uitstoot.
Kost zo'n proces eigenlijk niet veel meer energie? Absoluut niet! Zeker niet vergeleken met nieuwe productie, die veel meer energie verbruikt. En dan zijn er nog de besparingen van het 'niet' verbranden van de restjes. Dat betekent minder impact op het milieu, want alles wat de schoorsteen in gaat, komt ergens terug naar beneden.
Dus waarom is het hergebruik van grondstoffen zo belangrijk voor jou? U noemde de milieu-impact al, maar waarom zou u andere ondernemers willen stimuleren om 'het te gaan doen'? Het zijn vooral bedrijven die producten maken. En de laatste tijd, vooral na de Covid-19-pandemie, zijn we ons gaan realiseren hoe waardevol materialen zijn. We moeten allemaal op weg naar een circulaire wereld. Dat betekent dat alles wat al één leven heeft gehad, op zijn minst een tweede, derde, vierde leven moet krijgen. Zal natuurlijk slijten na verloop van tijd. De kwaliteit neemt af. En dat betekent dat niets echt voor onbepaalde tijd kan worden gebruikt. Of heel weinig dingen. Je moet dus elke keer een nieuwe en nuttige toepassing vinden. Uiteindelijk, na vier levens, zou je kunnen besluiten dat het alles heeft gedaan wat het kan doen. Dan kan het via de normale, natuurlijke route als een ander product terugkeren.
Voor veel mensen is hun idee van circulair inderdaad oneindig. Maar zelfs de natuur breekt dingen af en maakt er iets nieuws van. Maar dit zijn organische verbindingen. We werken vaak met andere soorten materialen die andere functies moeten vervullen. Katoen is bijvoorbeeld een natuurlijke grondstof. Gebruik je dat in een spijkerbroek, dan breken we de vezels af om er nieuwe dingen mee te maken. De vezel groeit nooit meer en zal dus in kwaliteit achteruit gaan. En de spijkerbroek is al een aantal keer gewassen, waardoor het katoen op den duur gewoon niet meer te verwerken is tot een nieuw kledingstuk.
Samenwerking: een fantastische combinatie, maar met een probleem, de een komt met deze ideeën (DenimX), de ander heeft de machines en kennis om ze te maken (Eurocarbon). Maar we hebben ook een partner nodig met een gedegen praktijktoepassing en de markt daarvoor (EMMA). Dus de klanten zijn de kopers. En dat komt hier allemaal perfect samen. We waren toevallig dicht bij elkaar. Maar wat nog belangrijker is in deze samenwerking, is dat we allemaal dezelfde mindset delen.
We geloven echt dat we samen duurzame oplossingen moeten vinden. Kijk dus goed naar elk onderdeel van uw gehele bedrijfsstructuur, uw product, uw productieproces om te zien hoe het kan worden verbeterd, hoe het duurzamer kan worden gemaakt. En dat vraagt veel van bedrijven, want we staan pas aan de vooravond van deze hele verandering. En ik denk dat DenimX, EMMA en Eurocarbon nu al als koplopers kunnen worden gezien. Nationaal en zelfs daarbuiten. We doen hier iets waardevols.
Met deze veters creëren we nog meer bewustzijn bij de eindgebruiker over de duurzame eigenschappen van de schoen. En ze zien er geweldig uit. Met die schoenen dragen ze dus bij aan een duurzamere wereld. Dat is vooral interessant voor kopers en ondernemers die dit soort duurzame initiatieven steunen.
Hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit? Ik denk dat we tegen die tijd een grote stap hebben gezet naar bewuster leven, naar slimmere oplossingen, naar duurzamere oplossingen. Circulair zal het zeker niet zijn, dat is een illusie. Maar het zal wel heel duurzaam zijn. Als er meer van dit soort initiatieven komen, dan kunnen we echt vooruitgang boeken. Het vereist een verandering in de manier waarop we denken, je moet gaan nadenken over iets dat nog niet bestaat. En daar zijn bedrijven meestal niet zo happig op, want dat brengt onzekerheid met zich mee. Het is een beetje alsof je naar een punt aan de horizon werkt.
Mensen moeten beseffen dat we binnenkort geen keus hebben. Het gaat niet om het gevoel van urgentie, het gaat om intrinsieke motivatie. Dit moeten we dus samen doen. Dit zijn geen gemakkelijke stappen om te nemen. Maar als je het bewust doet, met voldoende intrinsieke motivatie en de overtuiging dat het beter is voor jezelf en voor de wereld, dan kom je uit waar je wilt zijn.
Producten uit China: Met de kosten die ermee gemoeid zijn, kan ik het net zo goed naast de deur laten maken. Dat scheelt ook nog eens op CO2-uitstoot, transportkosten, noem maar op. Kijkend naar een duurzame wereld moeten we in ieder geval proberen het transport zoveel mogelijk te beperken. Maar je moet ook over de materialen beschikken. En dat brengt ons weer bij de bevoorrading. Zijn ze beschikbaar? Vaak wel, maar in een reeds gebruikte vorm. Je bent dus genoodzaakt om anders naar je eigen afval te kijken. En dan is de cirkel rond.
Denim X wil in wezen een belangrijke kennisleverancier zijn, zeker als het gaat om het omzetten van afvalstromen in nieuwe producten, zodat bedrijven bij ons kunnen komen kijken of ze iets kunnen creëren. Daar hoort natuurlijk ook wat kennisoverdracht bij. Maar we moeten de aanvraag altijd vooraf identificeren. Wat wil je uiteindelijk maken? Reverse engineering. Denk eerst na over het uiteindelijke doel en wat daarvoor nodig is, ga dan terug naar het proces, de technologie en de juiste materialen. Dan krijg je matchmaking tussen vraag en aanbod. Dat is wat DenimX doet. Van begin tot eind en weer terug.